Aitojen viinereiden teossa vaaditaan pitkäjänteisyyttä. Itse valmistusvaiheet eivät vie paljon aikaa, mutta koko prosessi jääkaappi ja pakastinvaiheineen on pitkä. Se kuitenkin palkitaan herkullisilla viinereillä. Tästä ohjeesta tulee 40 viineriä.
532799.jpg
2 1/2 dl jääkaappikylmää vettä
1 palahiivaa (50 g)
3 munaa
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kaardemummaa
25 g margariinia
9 1/2 dl pakastekylmiä erikoisvehnäjauhoja (laitettu pakastimeen edellisenä iltana).
500 g margariinia tai voita
paistonkestävää vadelmamarmeladia
valmisvaniljakastikeainesta 1 pussi
1 1/2 dl maitoa (tai puolet normaalista annoksesta)
kanamuna voiteluun
Hiiva liuotetaan veteen. Mukaan vatkataan munat, sokeri, suola ja kaardemumma. Jauhot lisätään sekä lopuksi pehmeä rasva. Taikinaa sekoitetaan vain sen verran, että rasva sekoittuu taikinaan (taikinaan ei saa tulla pullataikinamaista sitkoa). Muotoile taikinasta 30 x 30 cm neliö hyvin jauhotetulle alustalle. Litistä margariini noin 20x15 cm neliöksi ja laita se vinottain taikinalevyn keskelle. Taita taikinalevyn vastakkaiset kulmat kuin kirjekuoressa rasvan päälle.
Aloita kauliminen heti. Kauli varovasti varoen rikkomasta taikinasta ja rasvasta syntyviä kerroksia. Kun taikinalevy on n. 50x35 cm, taita se kolmeen osaan. Kauli taikina uudestaan samankokoiseksi levyksi, taita kolmeen osaan, kiedo muoviin ja laita pakastimeen 20 minuutiksi. Taikinalevyn tulee olla aina tasareunainen ja suorakaide, huom kulmat. Myös taittaessa. Kauli jäähtynyt taikina vielä kerran, taita kolmeen osaan ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
Kauli taikinasta 45x70 cm levy. Jaa se 40 neliöksi (toiseen suuntaan 5 ja toiseen suuntaan 8 neliötä). Pursota neliöille ympyrä vaniljakreemistä. Taita neliöiden kulmat kreemiympyrän keskelle. Kohota muovilla peitettynä. Kohonneiden viinereiden keskelle painetaan sormella monttu. Voitele viinerit kanamunalla. Marmeladi kannattaa pursottaa monttuun, silloin se tulee siihen tasaisesti. Paista 220 asteessa n. 10 minuuttia. Viime silauksen voi tehdä esimerkiksi valmiilla sokerikuorrutuksella (minulta se jäi tällä kertaa tekemättä).