Näin talvella maistuu lounaisranskalainen maalaisruoka, cassoulet. Pata on suomalaisittainkin sovellettuna todella täynnä makuja ja tuoksuja. Tämä pata on yksi perheemme suosituimpia ohjeita. Pata vaatii aikaa muhiakseen, mutta samaan aikaan voi vaikkapa imuroida, leipoa tai vain levätä.

429922.jpg

valkoisia papuja (ohjeessa 150 g kuivattuja, käytän 2 tlk säilykepapuja)
1 rkl parasta oliiviöljyä
280 g porsaan fileetä tai paistia kuutioina (tässä oli suikalepaistia)
85 g tiivistä, valkosipulilla maustettua makkaraa (käytän krakovanmakkaraa)
1 sipuli hienonnettuna
2 varsisellerin vartta hienonnettuna
2 porkkanaa ohuesti viipaloituna
1 nauris tai pala lanttua hienonnettuna
1 tlk tomaattimusrkaa
1 1/2 dl valkoviiniä (maku ei kärsi, vaikka jättää poiskin)
4 dl liha- tai kanalientä (käytän lihalientä)
1 rkl tomaattisosetta
2 laakerinlehteä
4 tuoreen timjamin oksaa (kuivattukin käy, muista, että on voimakkaampaa maultaan)
suolaa ja mustapippurirouhetta
LEIVÄNMURUSEOS:
1 rkl parasta oliiviöljyä
85 g tuoretta valkoita leipää murennettuna
15 g persiljaa hienonnettuna
Ensin kypsennetään lihapalat öljyssä ja nostetaan ne padasta odottamaan. Sen jälkeen ruskistetaan makkarapalat kevyesti ja nostetaan nekin odottamaan. Pataan lisätään tuoreet kasvikset, joita kypsennetään noin 5 minuuttia sekoittaen. kaada lihat ja makkarat takaisin pataan. Lisää pavut, tomaattimurska, viini, lihaliemi, tomaattisose, laakerinlehdet ja timjami. Hauduta n. 1 1/2 tuntia miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes liha ja kasvikset ovat hyvin pehmeitä. Sekoita silloin tällöin.

Leipäseos valmistetaan juuri ennen tarjoamista. Oliiviöljy kuumennetaan paistinpannussa, leivänmurut ja persilja lisätään. Kypsennetään koko ajan sekoittaen n. 3-4 minuuttia, kunnes leivänmurut ruskistuvat kauniin kullanruskeiksi ja kuivahtavat hiukan.

Lisää suolaa ja  mustapippurioa maun mukaa. Sirota leipäseos pinnalle ja tarjoa.