Lampaanlihaa moititaan suotta villan mausta. Jos liha on huolella valmistettu ja kunnolla maustettu, se on erittäin herkullista ja mureaa. Lampaanliha on kuulunut ruokavalioomme jo toistakymmentä vuotta. Milloin liha haetaan kauppahallista, milloin ostetaan  ulkolaista pakastelihaa ja joskus on mies tuonut kotiin puolikkaan lampaan ruhonkin. Kaikista ruhon osista olen saanut herkullista ruokaa aikaiseksi. Yhtenä tärkeänä seikkana pidän lampaan näkyvän pintarasvan huolellista poistamista. Tämä lammaskaali oli viedä kielen mennessään, niin maukasta se oli.
481577.jpg
800 g lampaanlihaa
2 rkl voita
5 dl vettä
10 maustepippuria, 1 laakerinlehti
1 tl timjamia, 1 tl rosmariinia
1/2 rkl suolaa
800 g kaalia
2 sipulia
2 porkkanaa
2 rkl voita
2 valkosipulin kynttä
1 tl meiramia, hienonnettua persiljaa

Lampaanliha kuutioidaan ja ruskistetaan voissa, maustetaan suolalla. Sen jälkeen lihan annetaan kiehua n. 40 minuuttia vedessä, johon on lisätty laakerinlehti, timjami ja rosmariini. Kaali suikaloidaan, porkkanat viipaloidaan ja sipuli kuoritaan ja leikataan renkaiksi. Kasviksia haudutetaan voissa (ei ruskisteta). Kasvikset ja valkosipuli lisätään lampaan kaveriksi, kun lammas on kiehunut sen 40 minuuttia. Kasviksia ja lihaa haudutetaan vielä 1 1/2 tuntia. Kuivumista täytyy varoa, joten vettä voi lisätä tarvittaessa, ei kuitenkaan liikaa. Valmis lammaskaali maustetaan meiramilla ja persiljalla. Minä jätin persiljan pois, sillä se olisi tuonut liikaa mieleen irlantilaisen muhennoksen (syksyinen muhennos).