Tämä ohje on yksi vanhimpia ohjeitani, jostain seitsemänkymmentäluvulta. Herkullisuuttaan se ei kuitenkaan ole menettänyt ajan saatossa. Piirakan voi tarjota mannermaisittain jälkiruokana tai suomalaisittain kahvileipänä.
520153.jpg
POHJA:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g voita
2 rkl vettä
KIISSELI:
1 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
25 g voita
1 sitruunan mehu
4 keltuaista
MARENKI:
4 valkuaista
8 rkl sokeria
Sokeri ja voi vaahdotetaan,vehnäjauhot sekoitetaan ja vesi lisätään. Taikina levitetään voideltuun piirakkavuokaan ja paistetaan 225 asteessa 15 minuuttia. Kiisseliaineet laitetaan kaikki kattilaan ja kiisseli kiehautetaan sakeaksi koko ajan hyvin sekoittaen. Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi laakeahkossa kulöhossa , niin että kulhoa ylös alaisin käännettäessä vaahto ei valu. Vasta sitten kannattaa lisätä sokeri hyvin vatkaten (jos sokerin lisää heti valkuisten joukkoon, ei se vaahtoudu niin kovaksi). Kun pohja on paistunut uunissa sen 15 min. otetaan vuoka uunista. Pohjan päälle levitetään ensin kiisseli ja sen päälle valkuaisvaahto. Vuoka laitetaan takaisin uuniin ja annetaan olla kunnes pinta on kauniin värinen.