Toscanalainen valkopapukeitto on yksinkertainen, täyteläinen ja tyypillinen toscanalaisen keittiön ruoka. Varsinaisessa ohjeessa liotetaan kuivattuja papuja, mutta minä olen aina käyttänyt purkkipapuja hyvin huuhdottuna. Ohjeen mukaan kaalina tulisi olla kurttu- tai lehtikaalia, jolloin keiton ilme olisi vihreämpi, mutta kaupasta oli saatavilla vain valkokaalia, siksi valju ilme. Maukasta keitto kyllä oli.
481581.jpg
oliiviöljyä
2 viipaletta pekonia
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 punainen paprika siemenittä hyvin hienonnettuna
1 tlk valkoisia papuja
1,4 litraa kasvislientä
1 tl kuivattua rosmariinia
100 g kurttu- tai lehtikaalia hyvin hienoksi suikaloituna
suolaa ja mustapippuria
Pekoni ja sipuli kypsennetään oliiviöljyssä hiljalleen sekoitellen n. 5 minuuttia (ei ruskisteta). Valkosipuli ja paprika lisätään ja kypsennystä jatketaan vielä n. pari minuuttia. Lisää kattilaan kasvisliemi, rosmariini ja pavut. Minä en keittele lientä erikseen, vaan kuumennan veden vedenkeittimellä. Lisään kattilaan sitten kuuman veden ja liemikuutiot. Näin säästyn yhden kattilan tiskaamiselta. Anna keiton kiehua n. 5 minuuttia ja nostele osa pavuista pois keitosta reikäkauhalla. Lisää kaalisuikaleet ja kyposennä niitä n. 5 minuuttia.  Pois nostellut pavut hienonnetaan ja lisätään saostamaan keittoa (minä jätän tämän vaiheen aina väliin). Mausta keitto suolalla ja pippurilla ja tarjoa lämpimän maalaishiivaleivän kanssa.