Kesän viimeisistä vanhoista perunoista opetin poikani tekemään Janssonin kiusausta. Hyvää oli.
703428.jpg
perunoita
sipulia hiennonnettuna
anjoviksia tai janssonfileitä
valkopippuria, jauhettua paprikaa
kermaa
Perunat kuoritaan ja suikaloidaan voideltuun uunivuokaan kerroksittain (kerrosten määrä riippuu kiusauksen koosta, tässä kiusauksessa perunat olivat kahdessa kerroksessa). Kerrosten väliin ripotellaan mausteita ja sipulia. Anjovisfileet asetellaan omaksi kerroksekseen. Anjovispurkin lientä voi kaataa perunoiden päälle (varovaisesti, sillä se on kovin suolaista). Kun kiusaus on valmis ja perunakerros on päällimmäisenä, laitetaan vuoka 200 asteeseen uuniin. 20 minuutin kuluttua nostetaan vuoka uunista ja kerma lisätään(näin se suorastaan imeytyy perunoihin ja kiusauksesta tulee mehevämpää). Kun peruna on kypsynyt (kestää kiusauksen koosta ja perunalaadusta riippuen 1,5 - 2 h) on kiusaus valmista nautittavaksi.