Kesämökin ruokavalio voi tuottaa haasteita, jos mökillä ei ole ns. mukavuuksia. Vaikka en tällä hetkellä mökkeilekkään, on minulla vuosien kokemus ruuanlaitosta mökillä, jossa ei ole kuin aurinkosähkö, juoma- ja ruuanlaittovesi tuodaan mukana ja hella lämpiää puilla. Minusta mökin pitää ollakin ilman mukavuuksia. Koskaan ei tiedä, miten tässä maailmassa tulee käymään ja haluan, että lapsenikin tietävät silloin, kuinka pärjätä ilman sähköä.

Mökkiruokaa voi valmistaa puuhellan uunissa tai tietysti levyllä, grillissä tai nuotiolla, kaasukeittimellä tai trangialla, kiinalaisella katukeittiöllä (sellainen musta valurautainen), muurinpohjapannulla, savustamalla jne. Viikonloppukäyntien ruuat voi vaikka esivalmistella kotona. Esimerkiksi borssikeiton ainekset voi valmiiksi raastaa, vokkiruokien kasvikset suikaloida, muurinpohjalettujen taikinan sekoittaa jne.

Ilman jääkaappia pärjää myös helteellä. Parasta on tietysti omistaa kunnon maakellari. Jos maakellaria ei ole, voi maahan pohjoisen puolelle varjoisaan paikkaan kaivaa kuopan ja upottaa siihen vaikka muovisaavin, käytöstä poistetun pakastinarkun tai muuta vastaavaa vettä pitävää ja peittää se kannella ynnä puusta rakennetulla ja kattohuovalla päällystetyllä nostettavalla kannella. Mitä syvempi, sen viileämpänä ruuat pohjalla pysyvät.  Juomia voi jäähdyttää upottamalla ne järveen tai mereen.

Mökillä on hyvä pitää erilaisia hätävarakuivamuonia ja säilykkeitä, erityisesti, jos mökki on saaressa ja matkaa mantereelle on sen verran, ettei joka kelillä ole mahdollista lähteä kauppaan tai kotio. Onneksi nykyisin valikoimat ovat todella monipuolisia.

Mökkeily on mielestäni siis parasta silloin kun joutuu selviytymään esi-isiemme keinoin kynttilän valossa ilman sähköä. Minusta nykyisten mökkimessujen suuret, kaikin mahdollisin mukavuuksin (jopa laajakaistalla) varustetut talot eivät tosiaankaan ole mökkejä. Ne ovat kakkoskoteja tai vaikkapa huviloita. Messujen nimenkin pitäisi siis olla kakkoskotimessut tai huvilamessut.

Aito mökkeily kunniaan. Ei uusavuttomuutta!!!