Syksyn sadosta on ihana tehdä herkkuja, joista on iloa pidemmäksikin aikaa.
1158292.jpg
2 kg punajuuria
1 litra keitinvettä
2 1/2 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
10 mausteneilikkaa
1/2 rkl valkopippuria
3 cm piparjuurta
Pese punajuuret harjan kanssa huolella, ettei multaa jää yhtään jäljelle. Keitä punajuuria vedessä noin 20-40 minuuttia, punajuurien koosta riippuen. Tarkista kypsyys esimerkiksi tulitikun avulla. Ota keitinvesi talteen. Jäähdytä punajuuria huuhtelemalla viileällä vedellä. Kuori punajuuret. Suuret punajuuret voi lohkoa tai viipaloida, pienet voi säilöä kokonaisina.
Kiehauta keitinliemi ja lisää etikka, sokeri, neilikat ja valkopippuri. Kiehauta punajuuria hetki liemessä ja nosta ne reikäkauhalla pois. Kuori ja viipaloi piparjuuri (toimii maun antajana ja säilöntäaineena). Lado punajuuret ja piparjuuriviipaleet kerroksittain purkkiin, joka on huolella poesty ja keitetty/ uunissa kuumennettu. Keitä lientä vielä 3-4 minuuttia ja kaada punajuurten päälle. Suosittelen tämän tehtäväksi niin, että purkki on tiskialtaan pohjalla kaikenlaisten komplikaatioiden varalta (punajuuri ei ole mukavaa pestävää lattioilta, matoilta ja kaapinovista). Sulje keitetyt kannet. Säilytä purkkeja viileässä. Punajuuret ovat valmiita syötäväksi seuraavana päivänä ja säilyvät puolisen vuotta.