Teen omenalimppua yleensä syksyisin, kun on omenasoseen tekoaika. Nyt käytin kuitenkin pakkasesta ylivuotista omenasosetta pois. Leipä on oikein maukasta ja rukiista. Leipä säilyy hyvin, ellei sitä tule heti syötyä.
1259534.jpg
2 1/2 dl piimää
50 g hiivaa
1/2 l omenasosetta
1/2 - 1 dl siirappia
1 tl morttelissa hienonnettua kuminaa
1 tl suolaa
7 dl ruisjauhoja
hiivaleipäjauhoja niin, että taikina on melko kiinteää
Lämmitä piimä, omenasose ja siirappi kädenlämpöiseksi. Lisää suola, kumina ja hiiva hyvin liuottaen. Alusta joukkoon ruisjauhot ja hiivaleipäjauhot. Kohota taikina huoneen lämmössä leivinliinan alla reilu puoli tuntia. Leivo kaksi limppua. Kohota leipiä vielä liinan alla. Pistele haarukalla ennen uuniin laittamista. Paista 175 asteessa noin tunnin ajan.