Runebergin päivä meni jo. Leivoin tällöin Runebergin torttuja, mutta en ehtinyt laittaa ohjetta blogiini. Nämä tortut saavat makunsa aidoista joulupipareista ja karvasmanteliöljystä.
1319455.jpg
200 g voita
200 g sokeria
2 kananmunaa
2 dl jauhoiksi murennettuja joulupipareita
2 dl jauhettua mantelia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
2 tippaa karvasmanteliöljyä
paistonkestävää vadelmamarmeladia
tomusokerikuorrutetta (itse käytän valmista)
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen sekoittaen. Lisää joukkoon kuivat aineet ja mausteet. Karvasmanteliöljytipat kannataa tiputtaa ensin lusikkaan ja siitä vasta taikinaan, ettei käy vahinkoa ja taikina mene pilalle liiasta karvasmantelin mausta.
Taikina jaetaan muotteihin, paperisetkin käy. Aikaisemmin ihmettelin, miksi suht runsaasta taikinasta tulee vain vähän likilaskuisia torttuja. Eräs tuttavani valisti, että tällöin on muottiin laitettu liikaa taikinaa. Nykyään laitan muottiin vain vähän taikinaa ja voilá - torttuja tulee enemmän ja ne ovat kouhkeampia. Taikinan keskelle painetaan sormella reikä, johon vadelmamarmeladi laitetaan. Torttuja paistetaan 200 asteessa, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Kun tortut ovat jäähtyneet, pursotellaan hillosilmän ympärille tomusokerikuorruterengas.