Joskus huomaa illalla myöhään, ettei aamuksi olekaan leipää. Jos heti leipoisi sämpylöitä, siirtyisi nukkumaanmeno liian myöhäiseksi. Silloin voi tehdä taikinan jääkaappiin kohoamaan yön yli ja paistaa sämpylät heti ensimmäiseksi aamulla. Tällöin aikaa kuluu huomattavasti vähemmän.
1183560.jpg
1/2 litraa kylmää vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa, ripaus sokeria tai loraus siirappia
hiivaleipäjauhoja
öljyä
Liota hiiva, suola ja sokeri veteen. Alusta joukkoon jauhot ja öljy. Laita taikinakulhon päälle tuorekelmu ja laita se yöksi jääkaappiin. Aamulla ota taikina jääkaapista, leivo se tangoksi ja jaa se 32 (kuten kuvassa olevat sämpylät) tai 16 osaan. Laita palat pellille ja uuni päälle lämpiämään 200 asteeseen. Sillä aikaa kun uuni kuumenee, saavat sämpylät kohota ja itse voi suorittaa aamupuuhia. Kun uuni on kuuma, laitetaan sämpylät paistumaan ja ne paistuvat kypsiksi noin 10 - 15 minuutissa. Sitten ei kun syömään.