Moni sanoo inhoavansa tillilihaa, mutta he eivät ole koskaan saaneet maistaa sitä kunnolla valmistettuna. Hyvin valmistetussa tillilihassa liha on suussa sulavan kypsää ja kastike niin maukasta, että ns. kastikelusikka olisi tarpeen. Lihan ei tarvitse olla paistia, vaan se voi olla naudan vaatimattomammista osista.
492122.jpg
400 g naudan lihaa (etuselkää, rintaa tai lapaa tai ns. keittolihaa)
1 1/2 litraa vettä
1 rkl suolaa, 12 maustepippuria
2 sipulia
50 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
tillinvarsia ja - lehtiä
3 tl etikkaa
3 rkl kermaa
1 rkl sokeria
Naudanliha jaetaan muutamaan osaan, kuivataan talouspaperilla ja laitetaan kiehuvaan veteen, joka on maustettu suolalla, pippureilla, sipulilohkoilla ja tillinvarsilla. Lihaa keitetään vähintään kaksi tuntia. Keittämisen alkuvaiheessa veden pinnalle nousee lihasta kuohaa, joka kuoritaan lusikan avulla pois. Muuten se jättää kastikkeeseen kirpeän maun. Kun liha on kypsää nostetaan se lautaselle tms. odottamaan ja keitinliemestä siivilöidään kasvikset ja pippurit pois. Voi sulatetaan kasarissa, vehnäjauhot sekoitetaan sulaneeseen voihin hyvin ja siivilöityä keitinlientä lisätään niin, että kastike on sopivan sakeaa. Liha kuutioidaan ja laitetaan kastikkeen sekaan. Tillin lehdet silputaan sekaan ja kastikkeen annetaan kiehua hetken. Lopuksi lisätään sokeri, etikka ja kerma ja voilá, tilliliha on valmista, ihanaa.