Meille ei ole moneen vuoteen ostettu hapanleipää, sillä minulla on hyvä juuri tallessa. Juuri on siitä kätevä, että sen voi pakastaakin välillä, eikä se menetä tehoaan, pieni herättely riittää. Jos ei omista leivän juurta, voi sellaisen valmistaa. Hyvänmakuisesta hapanleivästä voi liottaa ja muhittaa juuren.

448492.jpg
1 litra vettä
1 kg ruisjauhoja (ei sihtiruisjauhoja)
2 rkl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
taikinajuuri
Juuri vatkataan kädenlämpöiseen veteen. Ruisjauhoja lisätään, kunnes saadaan sakea velli. Seosta haudutetaan 14-20 tuntia. Suola ja loput jauhot lisätään. Taikinaa kohotetaan vielä 4 tuntia. Taikina leivotaan leiviksi (4 kpl) ja kohotetaan vielä tunti. Leivistä otetaan pienellä lasilla keskustat pois (Keskustat säästetään uusiksi juuriksi). Leipiä pistellään esim. haarukalla ja paistetaan 200 asteessa 30 minuuttia. Juuri säilyy suljetussa pakastepussissa jääkaapissa 14-21 päivää. Samasta juuresta ei heti kannatakkaan tehdä uusia leipiä vaan juuren on annettava pari viikkoa kypsyä. Aina ei ole mahdollisuutta säännöllisin ajoin tehdä hapanleipää. Tällöin juuren voi pakastaa ja antaa sen sitten muhia jonkin aikaa jääkaapissa sulatuksen jälkeen ennen leipomista.