Juustokrokettien valmistukseen kuluu aikaa, mutta se kannattaa. Kroketit ovat meheviä ja niitä voi myös pakastaa. Kannattaakin samalla vaivalla tehdä tupla-annos ja pakastaa osa. Tällä kertaa söimme juustokroketteja lampaanpihvien, minttuhyytelön, salaatin ja paistetun halloumin kera. Kuvassa kroketit näyttävät luonnollista kokoaan suuremmilta jostain syystä. Yhdestä annoksesta tulee noin 50-60 pienempää krokettia.
520152.jpg
4,5 dl maitoa
pari pientä palaa porkkanaa ja sipulia
1 pieni laakerinlehti
pieni timjamin oksa
4 persiljan oksaa

2 dl vehnäjauhoja
125 g voita

suolaa pippuria
4,5 dl juustoraastetta (Mustaleima, Polar, Turunmaa)
2 keltuaista
1 rkl tuoretta ruohosipulia

LEIVITYKSEEN:
vehnäjauhoja, pippuria, suolaa
kanamunaa
korppujauhoja

UPPOPAISTOON:
öljyä

Maito mitataan kasariin, porkkana, sipuli, laakerinlehti, timjami ja persija lisätään myös. Maidon annetaan kiehua n. 3-4 minuuttia, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä n. 10 minuuttia.
Sillä aikaa valmistetaan suuruste voista ja vehnäjauhoista. Maidosta siivilöidään mausteet pois ja kuumennetaan uudestaan. Suuruste lisätään maitoon. Seoksesta tulee hyvin sakeaa. Keitä seosta 1 - 2 minuuttia ja ota se pois levyltä. Mausta seos suolalla ja pippurilla, lisää keltuiaset, juustoraaste ja ruohosipuli.
Kaada seos laakealle alustalle jäähtymään. Muotoile seoksesta palloja. leivitä pallot ensin suolalla ja pippurilla maustetussa vehnäjauhossa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Kuumenna öljy 150 asteeseen ja paista palloja, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeakuorisia. Valuta kroketit talouspaperilla.
Muista, että äljyllä keitettäessä on öljypalon vaaraan aina varauduttava. Jos öljy pääsee kuumenemaan yli 220 astetta on riski öljypaloon. Liesituulettimen olla pois päältä, ettei tulipalon sattuessa tuli leviäisi heti hormistoon. Lisäksi tulee keittoastian vieressä olla aina kansi käden ulottuvilla ja sammutuspeitto on myös suositeltava varuste keittiöön.