Jälkiruuat ovat tärkeä osa aterioita. Jälkiruuan makeus tasapainottaa ruuan suolaisuutta. Jälkiruoka voi myös olla taloudellista: varsinaista pääruokaa esim. kallista lihaa kuluu vähemmän. Jälkiruoka tuo myös tukevuutta ateriaan: kevyen keittoruuan jälkeen sopii esim. puuro, pannari tms. raskaampi jälkiruoka. Jälkiruokia voi tehdä hyvin yksinkertaisista aineksista, kuten ranskalainen crème caramel tehdään.
568718.jpg
3 kanamunaa
3 kanamunan keltuaista
1 dl sokeria
5 1/2 dl maitoa
12 sokeripalaa
3 rkl vettä
Munat, munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Maito kuumennetaan kiehuvaksi (varo, palaa helposti pohjaan ja kuohahtaa). Kiehuva maito kaadetaan munaseokseen koko ajan vatkaten. Maito-munaseos siivilöidään (muuten siihen voi jäädä rihmaisia kalvoja).
Sokeripalat sulatetaan pannulla miedolla lämmöllä. Kun sokeri on sulanut, lisätään vesi koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on tasaista. Valmis kastike on teen väristä. Älä polta kastiketta!
Kaada karamellikastike pienten annosvuokien pohjalle. Kallistele vuokia, jotta kastike leviää myös reunoille. Kaada munaseos vuokiin. Pane metallisen uunivuoan (ei pellin) pohjalle leivinpaperi ja 2-3 cm vettä. Annosvuoat laitetaan vuokaan. Vesi ei saa ylettyä yli annosvuokien puolen välin. Vuoka nostetaan levylle ja vesi kuumennetaan kiehuvaksi. Näin vanukaasta tulee pehmeää ja sileää. Kun vesi kiehuu, nostetaan vuoka uuniin 165 asteeseen 30 minuutiksi. Kannattaa tarkistaa varovasti veitsen kärjellä, että vanukas on kunnolla hyytynyt.
Vanukkaan voi laittaa annosvuoassa jääkaappiin tarjottavaksi seuraavana päivänä (peitä vuoat kelmulla, etttei jääkaapista tartu makuja. Vanukkaan voi myös nauttia haaleana. Irrota vanukkaan reunat vuoasta terävällä veitsellä. Pane lautanen annosvuoan päälle ja käännä ylösalaisin. Tarkista, että kaikki karamellikastike tuli vuoasta.
Näin helposti syntyy courmet- jälkiruoka.