Focaccialeivän tekoon kannattaa varata aikaa. Itse teen leivän edellisenä päivänä ja seuraavana päivänä sen voi täyttää. Tällä kertaa täytin leivän mozzarellalla, tuoreella basilikalla, tonmaatilla ja aurinkokuivatulla tomaatilla.
584318.jpg
15 g tuoretta hiivaa
1 tl sokeria
2 dl kädenlämpöistä vettä
350 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
6 rkl oliiviöljyä
1 tl karkeaa suolaa
Laita hiiva pieneen kulhoon. Lisää sokeri ja puolet vedestä. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Laita kulho syrjään 10-15 minuutiksi. Sekoita hiivaseosta ennen taikinaan lisäystä.
Laita jauhot suureen kulhoon ja ripottele suola joukkoon. Tee keskelle syvennys ja kaada hiivaseos, jäljellä oleva vesi sekä puolet oliiviöljystä siihen. Hämmennä aineet puulusikalla, kunnes lähes kaikki jauhot ovat sekoittuneet taikinaan.
Nosta taikina jauhoitetulle alustalle. Purista taikina käsilläsi palloksi. Paina taikinaa käsilläsi työtasoa vasten ja levitä sitä hieman. Tartu atikinan itsestäsi kauimpana olevaan reunaan, taita reuna itseäsi kohti, työnnä se sitten pispäin itsesäsi kämmentyvellä. Taita reuna taas itseäsi kohti, käännä taikinaa 90 astetta ja työnnä taas pois päin. Jatka näin noin 7-8 minuutin ajan. Kun taikina on kiinteää eikä enää tartu käsiin, nosta se ilmaan ja lyö sitä muutaman kerran voimakkaasti työtasoa vasten pari kertaa. Valmiin taikinan tulee olla tasaista ja venyvää.
Laita taikina kulhoon ja peitä kulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota n. 1 1/2 tuntia. Taikina on noussut kylliksi, kun sormella painettu kuoppa jää siihen. Laita taikina öljytylle leivinpaperille ja levitä se käsin halkaisijaltaan 30 cm kokoiseksi ja 1 cm paksuisksi levyksi. Tee taikinan pintaan kuoppia sormenpäillä ja ripottele loppu öljy sekä karkea suola pinnalle. Lisäksi minä ripottelin pinnalle rosmariinia. Paista focacciaa 230 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Peitä uunista otettu, vielä kovalta tuntuva focaccia leivinliinalla hetkeksi, että se pehmiää. Jaa leipä 4 osaan, halkaise palat ja täytä.
584310.jpg