Olen lukutoukka ja monasti on englantilaisissa kirjoissa puhuttu niin houkuttelevasti paahtopaistista ja Yorkshiren vanukkkaista (Yorkshire puddings). Muutama vuosi sitten löysin tämän kevennetyn ohjeen, enkä yhtään enää ihmettele, miksi kyseistä ruokalajia kehutaan. Paahtokasvikset tein myös englantilaiseen tapaan, enkä yhtään ihmettele, miksi ranskalaiset moittivat englantilaista ruokaa vetisyydestä. Paahtokasvikset kannattaa tehdä tuoreista kasviksista ilman esikeittämistä.
606017.jpg
naudan paahtopaisti
lihalientä 4 dl
suolaa, mustapippuria (voimakasta sinappia)
YORKSHIREN VANUKKAAAT
vajaa 1 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 dl kevytmaitoa + 4 rkl vettä
2 tl öljyä
PAAHDETUT KASVIKSET
jauhoisia perunoita lohkottuna
palsternakkaa pitkittäin halkaistuna
porkkanoita pitkittäin halkaistuna

parsakaalia
Nosta liha uuniritilälle ja hiero mausteet sen pintaan ja laita paistilämpömittari. Kypsennä paistia 175 asteessa, kunnes sen lämpötila on 60 (sisältä punertava) - 70 (kypsä) astetta (n. 1 1/2 tuntia/kilo). Laita ritilän alle uunipannu, johon lihan neste valuu. Valele paistia paistamisen aikana.
Kaada perunalohkot kiehuvaan veteen ja keitä 5 minuttia. kaada vesi pois ja ravistele perunoita kannella peitetyssä kattilassa kunnolla. Kaada palsternakat ja porkkanat kiehuvaan veteen ja keitä niitä 3 minuuttia. Laita kasvikset öljytylle uunipannulle. Voitele kasvikset öljyllä. Laita kasvikset uuniin lihan seuraksi. Puolen tunnin päästä sekoita kasviksia.
Sekoita kulhossa vanukasainekset. Jaa taikina 12 pieneen öljyttyyn vuokaan, esim. muffinssivuokaan. Ota kypsä paisti ja jos kasvikset ovat jo kypsiä myös ne pois uunista.Kiedo paisti folion sisälle vetäytymään. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Laita vanukkaat uuniin. Paista niitä n. 15 minuuttia, kunnes ne kohoavat ja muuttuvat kullanruskeiksi. Höyrytä parsakaali.
Kaada lihasta erottunut liemi kattilaan ja lisää joukkoon lihaliemi. Kuumenna se kiehuvaksi. mausta liemi suolalla, pippurilla ja sinapilla.