Työkaverini  on juuriltaan tataari. Tataareilla on herkullisia piiraita, joista pärämäz, eräänlainen lihapiirakka,  on ainakin Tampereen seudulla tunnetuin (sitä saa kaupasta ja nakkikioskeilta). Pärämäzin voi syödä tietysti ketsupin ja sinapin kera, mutta tataarit syövät sen esimerkiksi kurkkusalaatin, etikkakurkkujen, tomaatti-sipulisalaatin ja maustamattoman jogurtin kera. Suosittelen. Nämä kuvat on kuvattu eri kameralla kuin yleensä tähän blogiin kuvataan. se on varmaankin ollut syynä siihen, että pärämäzit näyttävät niin vaaleilta. Oikeasti ne ovat tummemman ruskeita.
584320.jpg
TAIKINA:
1/2 kg vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl voita
1 kananmuna
3 dl lämmintä maitoa
TÄYTE:
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1 1/2 dl vettä
suolaa, valkopippuria
PAISTAMISEEN öljyä
Sekoita täytteen ainekset keskenään. Sekoita taikinan ainekset keskenään ja taikina 20 osaan. Kauli palat pyöreiksi kuten karjalanpiirakoissa ja laita jokaisen keskelle täytettä. Rypytä taikina keskelle (kts. kuva yllä). Taikina kuivuu nopeasti, joten paistamisvuoroa odottelevat piirakat kannattaa peittää tesimerkiksi tuorekelmulla. Paista piiraat öljyssä rypytetty puoli ensin alaspäin. Huomioi, että öljy voi roiskua, joten joku korkealaitainen pannu on paras vaihtoehto. Itse käytän wokkipannutyyppistä paistinpannua.
584329.jpg