Syksyn viimeisistä tomaateista, jotka eivät enää punerru, voi tehdä säilykettä. Vihreitä tomaatteja saa myös hyvin varustettujen ruokakauppojen vihannesvalikoimista tai torilta. Reseptin olen saanut äidiltä.
967576.jpg
1 kg vihreitä tomaatteja
vettä, suolaa
LIEMI
2-2 1/2 dl etikkaa
2 1/2 dl sokeria
3-4 dl vettä
pala kanelitankoa
muskottikukkaa
4-6 neilikkaa
Pese tomaatit ja pistele niitä teräväpiikisellä haarukalla. Kaada tomaattien päälle kiehuva vesi ja keitä hetken suolalla maustettuna. Keitä mausteliemi ja siirrä tomaatit kiehumaan mausteliemeen. Keitä, kunnes tomaatit muuttuvat läpikuultaviksi (tapahtuu yllättävän nopeasti, n. 5 min., riippuu tietysti tomaattien koosta) ja painuvat tasaisesti liemeen. Tölkitä tomaatit. Kuumenna lasitölkit uunissa kuumiksi ennen tölkittämistä, jotta ne "steriloituvat", eivätkä myöskään halkea, kun kuuma liemi täyttää purkin. Kannet voi keittää.