Kymiläinen piirakka on perinneruokaa kotipuolesta. Piirakka on jäänyt melko unholaan, sillä monikaan tapaamani kymiläinen ei sitä muista. Onneksi jotkut vielä piirakan muistavat ja löytyy se jostain perinneruokakirjastakin. Piirakka on tosi mehevää riisipuurotäytteensä ansiosta.
1163954.jpg
PULLATAIKINA:
1/2 litraa maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
kaardemummaa
150 g sulatettua margariinia
vehnäjauhoja
PUURO:
2 dl vettä
2 dl riisiä
1 litra maitoa
1 tl suolaa
sokeria maun mukaan
voita maun mukaan
rusinoita maun mukaan
Laita vesi, maito ja riisit kattilaan. Hauduta puuroksi (itse haudutan kerroskattilassa vesihauteessa, pohjaanpalamisen riskiä ei tällöin ole, vettä pitää alemmassa kattilassa vain tarkkailla). Kun puuro on valmista sekoita joukkoon sokeri, suola, voi ja rusinat.
Murenna hiiva ja liuota kädenlämpöiseen maitoon. Lioutoa joukkoon myös sokeri ja suola, lisää kaardemumma. Alusta vehnäjauhot taikinaan. Alustamisen loppuvaiheessa lisää sula rasva. Kun taikina on sopivaa rakenteeltaan laita se huoneenlämpöön leivinliinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. Jaa taikina sitten kahteen osaan  ja kauli se levyiksi. Laita toinen levy uunipelllille voipaperin päälle. Levitä levyn päälle keittämäsi riisipuuro. Levitä päälle vielä levy taikinaa. Voitele piirakka kananmunalla. Paista uunissa 200 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea.