Hyvää vappua! Julkaisen viime vapun reseptit simasta, munkeista, tippaleivistä ja roseteista uudestaan.
555412.jpg
SIMA:
5 litraa vettä
vajaa 1/2 kg fariinisokeria
400 g sokeria
2 sitruunaa viipaleina
hiivaa nokare
rusinoita
Vesi ja sokerit kiehautetaan ja siirretään jäähtymään. Sitruunaviipaleet lisätään siman pinnalle kellumaan. Siman annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Jäähtymiseen tulee varata ainakin 5 - 6 tuntia, joten kannattaa keittää sima esimerkiksi illalla myöhään. Hiiva kannattaa lisätä aikaisin aamulla heti ensimmäiseksi liottaen pienen nokareen ensin pieneen tilkkaan simaa ja sitten sekoittaen hiivaseoksen siman sekaan. Siman annetaan käydä koko päivän kattilassa huoneenlämmössä (tai jos siman on keittänyt iltapäivällä ja hiivan lisää illalla myöhään, annetaan sen käydä kattilassa yön yli).
Noin vuorokauden kuluttua siman keittämisestä se pullotetaan puhtaisiin, paineenkestäviin pulloihin. Korkin kannatta olla myös paineenkestävä, ettei käy kuten tuttavalleni, jonka simat poksahtivat yöllä keittiön kattoon. Kunkin pullon pohjalle laitetaan ensin 1 tl hienoa sokeria + rusinoita. Pulloa ei kannata täyttää ihän ääriään myöten täyteen paineenmuodostuksen takia. Pullot jätetään kahdeksi vuorokaudeksi huoneenlämpöön korkit tiukasti suljettuna. paineita niistä kannattaa varovasti päästää muutaman kerran päivässä. Kahden vuorokauden huoneenlämmössä käyttämisen jälkeen pullot voi siirtää jääkaappiin jäähtymään. Sitten sima on valmista nautittavaksi.

MUNKIT:
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl kaardemummaa
3 munaa
12-14 dl vehnäjauhoja
1 dl sulatettua margariinia
Rasvaa esim. kookosrasvaa, Kokkirasvaa, rypisöljyä uppopaistoon.
sokeria pinnalle
Hiiva liotetaan kädenlämpöiseen veteen, munat, sokeri, suola ja kaardemumma lisätään. Jauhot lisätään alustaen, samoin sulatettu rasva. Kun taikina on valmis, annetaan sen kohota n. 30 minuuttia. Taikinasta tehdään paaloja. Jos teet munkkirinkilöitä, reiät voi tehdä joko painamalla etusormet läpi ja pyörittämällä reiän tai pienellä jauhotetulla lasilla läpipainaen. Itse teen reiän pienellä snapsilasilla. Reijistä jäävän pienen taikinapallon keitän. Lapsista on mukava syödä näitä "munkin reikiä". Munkit keitetään kuumassa rasvassa. Rasvan kanssa saa olla varovainen, ettei se syty palamaan. Rasvapalon varalta minulla on aina liesituuletin pois päältä, kansi lähellä (uppopaistan aina valurautapadassa) ja keittiössä on myös sammutuspeitto. Kun munkit ovat molemmin puolin kauniin ruskeita (käännä välillä), nostetaan ne reikäkauhalla talouspaperille valumaan ja hieman jäähdyttyä ne kieritellään hienossa sokerissa.

TIPPALEIVÄT:
3/4 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl maitoa
5-6 dl vehnäjauhoja
Vatkaa munat ja sokeri. Lisää muut aineet. Taikinasta tulee melko sakeaa, tarvittaessa sitä voi hivenen ohentaa maidolla, jos se ei mahdu suppilon läpi. Keitä tippaleivät rasvassa seuraavasti: Ota keittokauha n. puolilleen kummaa rasvaa, pidä se kuitenkin padassa rasvaan upotettuna. Valuta taikina kauhaan suppilon läpi, suppiloa edestakaisin pyörittäen, jotta taikinasta muodostuu tippaleipä. Taikina voi tulla yhtenäisenä nauhana, mutta se voi myös tippua pätkinä- ei haittaa. Kun kauhassa on riittävästi, laske tippaleipä paistumaan rasvaan ja ala tehdä kauhaan uutta tippaleipää. Kun tippaleipä on kullanruskea molemmin puolin (käännä välillä) nosta se talouspaperille valumaan. Jäähtyneet tippaleivät koristellaan tomusokerilla. Lasten mielestä itse tehdyt tippaleivät ovat paljon parempia kuin kaupasta ostetut.

ROSETIT:
1 muna
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
3/4 dl maitoa
3/4 dl vehnäjauhoja
Ainekset sekoitetaan keskenään, ei vatkata. Rosettirauta kastetaan hetkeksi kuumaan rasvaan ja kastetaan sitten taikinaan, ei kuitenkaan yli raudan reunan. Taikinaa tartuu rautaan. Rauta kastetaan takaisin rasvaan ja kun taikina on hetken turvonnut, irtoaa se raudasta ja voi tehdä uuden rosetin. Kun rosetti on kauniin ruskea, nostetaan se reikäkauhalla leivinpaperille jäähtymään. Jäähtynyt rosetti koristellaan tomusokerilla. Tästä ohjeesta tulee n. 15 suussa sulavaa rosettia.